علت پارگی رباط صلیبی زانو
درمان کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانوی پا(ACL ,PCL) با ورزش وجراحی، پارگی رباطهای زانو مانند رباط ACL و PCL معمولا زمانی رخ میدهد که زانو با حرکتی ناگهانی و سریع میچرخد در حالی که کف پا همچنان روی زمین ثابت است. پارگی رباط های ACL و PCL همچنین میتواند بر اثر وارد شدن ضربهی مستقیم به زانو باشد.
در بین ورزشکاران، بازیکنان فوتبال بیش از همه دچار این آسیب میشوند، این درحالی است که هر کسی با هر سطح فعالیتی ممکن است بر اثر بروز اتفاق سادهای مانند پریدن به شیوهی ناصحیح، به این آسیب دچار شود.
آسیبهای رباط زانو معمولا بر اثر باز کردن زانو با فشار زیاد و در خارج از محدودهی حرکتی آن یا چرخش ناگهانی زانو رخ میدهند و ممکن است هر یک از رباطهای صلیبی یا جانبی درگیر شوند. چنین آسیبهایی که به رباطهای زانو وارد میشود، لازم است که حتما توسط یک جراح با تجربه و ماهر در این زمینه، مانند جراح ارتوپد مورد ارزیابی قرار بگیرد.
دکتر مهدی مویدفر فوق تخصص جراحی و درمان زانو
در صورتی که از درد زانو رنج میبرید و احتمال پارگی رباط صلیبی در شما وجود دارد حتما به جراح ارتوپد و فوق تخصص زانو مراجعه کنید. برای دریافت مشاوره یا رزرو نوبت میتوانید با شماره 03131315870 و 03131315871 تماس حاصل نمایید. مقاله درمان کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانوی پا(ACL و PCL) با ورزش و جراحی در همین ارتباط منشتر شده است.
آسیبهای رباط زانو
درمان پارگی رباط صلیبی زانو
معمولا پارگی رباط های زانو بر اثر یک حادثه ناگهانی (مانند آسیبهای ورزشی، زمین خوردن یا تصادف ماشین) است. پارگی رباط موجب درد و بی ثباتی مفصل زانو و احساس خالی کردن زانو میشود. پارگی های رباط های زانو به سه درجه 1 و 2 3 تقسیم میشود (از پارگی جزئی تا پارگی کامل) که تعیین درجهی پارگی رباط بر این اساس است که بر اثر پارگی رباط، استخوانهای مفصل زانو تا چه حد از هم باز شدهاند.
به طور کلی هر گونه پارگی رباط که موجب بیثباتی و خالی کردن زانو در هنگام انجام ورزش یا انجام کارهای روزانه شود (ناتوانی عملکردی برای شخص ایجاد کند) میتواند موجب بروز درد بسیار شدید و همچنین ایجاد آسیبهای دیگر به سایر ساختارهای مفصلی (مینیسک و غضروف مفصلی). چنین پارگیهایی معمولا برای درمان نیاز به انجام عمل جراحی دارند.
علائم پارگی رباط
علائم پارگی رباط زانو عبارتند از درد زانو تورم و احساس خالی کردن زانو. همچنین ممکن است دامنهی حرکتی مفصل زانو در افرادی که دچار پارگی رباطهای زانو شدهاند، محدود شود.
علل پارگی رباط زانو چیست؟
ACL (رباط صلیبی قدامی)
رباط ACL یا همان رباط صلیبی قدامی اصلیترین رباط نگهدارندهی مفصل زانو است که از استخوان ساق پا ( تیبیا) به استخوان ران پا (فمور) کشیده شده است. این رباط از حرکت استخوان ساق به سمت جلو یا چرخیدن آن نسبت به استخوان ران پا جلوگیری میکند و بدین ترتیب نقش مهمی در کنترل حرکت مفصل زانو دارد.
آسیبهای وارد شده به رباط ACL ممکن است بر اثر چرخش زانو، برای مثال در هنگام دویدن و به طور ناگهانی تغییر جهت دادن (مثلا در بازی فوتبال یا بسکتبال است) و یا بر اثر وارد شدن ضربهی مستقیم به زانو (مانند زدن تکل در فوتبال) میباشد.
برخی از بیماران اظهار میکنند که در هنگام آسیب دیدن رباط زانوی خود صدایی از زانوی خود شنیدهاند و پس از قادر به حرکت دادن زانوی خود یا راه رفتن نبودهاند. درد زانو ممکن است طی 24 ساعت اولیه پس از آسیبدیدگی افزایش پیدا کند.
PCL (رباط صلیبی خلفی)
رباط PCL ضخیمترین و محکمترین رباط در زانو است که از حرکت استخوان ساق به سمت عقب یا چرخیدن آن نسبت به استخوان ران پا جلوگیری میکند و بدین ترتیب حرکت مفصل زانو را کنترل میکند. پارگی رباط PCL معمولا همراه با سایر آسیبها به رباطهای یا ساختارهای دیگر زانو است. علائم پارگی رباط زانو معمولا زمانی ایجاد میشود که مفصل زانو در حین انجام ورزش یا طی یک تصادف رانندگی، بیش از حد و در خارج از دامنهی حرکتی آن باز میشود.
عوامل خطر
عوامل خطر برای آسیبهای رباطهای زانو مربوط به فعالیتهای ورزشی فرد و احتمالا وجود نقصهای بیومکانیکی در بدن فرد (به طور مثال ضعیف بودن عضلات لگن و زانو) میشود. در برخی موارد ممکن است فرد به دلایلی در برابر بروز پارگی رباط مستعد و آسیب پذیر باشد، اما در اغلب موارد، پارگی رباط بر اثر یک حادثهی ناگهانی و شدید مانند حرکت چرخشی سریع و ناگهانی زانو اتفاق میافتد.
برخی از افراد معتقدند که پوشیدن کفش فوتبال (که دارای میخ است) میتواند در بروز آسیب رباط زانو موثر باشد چرا که در حالی که زانو به سمت دیگری در حال چرخش است، کف پا روی زمین ثابت باقی میماند. آسیبهای پارگی تاندون ACL در بین ورزشکاران زن بیشتر شایع است که این موضوع میتواند ناشی از تفاوتهای آناتومی یا هورمونی بدن زنان با مردان باشد.
تشخیص پارگی رباط صلیبی زانو
متخصص طب فیزیکی بعد از گرفتن شرح حال بیمار و سپس معاینهی فیزیکی او میتواند به احتمال بروز پارگی رباط پیببرد. در حین انجام معاینات فیزیکی، پزشک از روشهای مختلفی استفاده میکند تا بررسی کند که آیا زانو در هنگام انجام حرکات مختلف همچنان در راستای صحیح خود قرار دارد یا خیر. میتوان تشخیص انجام داده را با استفاده از تصاویر اشعه ایکس یا اسکن ام.آر.آی تایید نمود.
درمان
روش درمان پارگی رباط ACL با توجه به شرایط هر بیمار و نیازهای او متفاوت است. برای مثال ورزشکار جوانی که قصد دارد در ورزشهای پرتحرک شرکت کند به احتمال زیاد به جراحی نیاز دارد تا بتواند به نحوی ایمن به فعالیت ورزشی سابق خود بازگردد. بیمارانی که فعالیت بدنی کمتر و سن بالاتری دارند میتوانند بدون نیاز به انجام جراحی به روند عادی زندگی خود بازگردند.
روشهای درمان غیرجراحی
پارگی رباط ACL بدون انجام جراحی درمان نمی شود. اما به کار گیری روشهای درمان پارگی رباط صلیبی زانو به صورت غیرجراحی میتواند در بهبودی وضعیت بیمارانی که سن بالاتری دارند یا سطح فعالیت بسیار کمی دارند، موثر باشد. در صورتی که ثبات کلی زانو از دست نرفته باشد، پزشک شما میتواند روشهای درمانی ساده و غیرتهاجمی را برای شما تجویز کند.
بریس (زانوبند طبی)
بهترین متخصص درمان زانو ممکن است برای محافظت از زانوی شما در برابر بی ثباتی و ناپایداری، استفاده از بریس یا زانوبند طبی مخصوص را تجویز کند. ممکن است برای پشتیبانی بیشتر از مفصل زانو لازم باشد از عصا استفاده کنید تا بر روی پای آسیبدیدهی خود وزن نیاندازید.
فیزیوتراپی
بعد از آن که تورم زانوی شما کاملا از بین رفت، یک برنامهی توانبخشی مناسب برای شما تدوین میشود. انجام برخی ورزشهای مخصوص به بازیابی عملکرد زانو کمک میکند و عضلات ران پا که از زانو حمایت میکنند را پشتیبانی میکند.
درمان با جراحی
در اغلب موارد نمی توان رباط ACL که پاره شده است را مجددا به هم بخیه زد و به همین خاطر برای ترمیم رباط ACL که دچار پارگی شده است لازم است که رباط بازسازی شود. برای این منظور، جراح قسمت پاره شدهی رباط شما را بایک پیوند بافتی جایگزین میکند. این پیوند بافتی در واقع مانند یک داربست برای رباط عمل میکند تا رباط بتواند مجددا به هم پیوند بخورد. این گرافت بافتی را میتوان از نواحی مختلفی گرفت.
تاندون کشکک زانو
این گرافت معمولا از تاندون کشکک زانو گرفته میشود. این تاندون بین کشکک زانو و استخوان ساق پا قرار دارد. تاندونهای همسترینگ در پشت ران نیز یکی دیگر از منابع پرکاربرد برای گرفتن گرافت به منظور پیوند به رباط هستند. در برخی موارد خاص نیز از تاندون چهارسرران استفاده میشود که از کشکک زانو به استخوان ران متصل است.
ترمیم مجدد رباط زانو
در نهایت نیز در مواردی ممکن است از گرافتهای گرفته شده از بدن اهداکنندهی دیگر استفاده شود. استفاده از هر یک از این گرافتها دارای مزایا و معایبی است. شما میتوانید در این باره از جراح خود سوال کنید و در مورد انتخاب روش جراحی با او صحبت کنید تا جراح تعیین کند که کدام روش پیوند رباط برای شما مناسبتر است.
از آنجایی که رشد و ترمیم مجدد رباط زمان زیادی طول میکشد، ممکن است شخص به مدت زمان 6 ماه یا بیشتر نیاز داشته باشد تا بتواند به فعالیت ورزشی سابق خود بازگردد.
جرحی آرتروسکوپی
جراحی ترمیم رباط صلیبی قدامی زانو با استفاده از آرتروسکوپ و از طریق برشهای بسیار کوچکی در زانو انجام میشود. جراحی آرتروسکوپی یک روش جراحی بسته و کمتهاجمی است. مزایای انجام جراحی به روش آرتروسکوپی این ایت که بیمار درد کمتری را احساس میکند، زمان کمتری را در بیمارستان سپری میکند و طی مدت زمان بسیار کوتاهتری بهبود پیدا میکند.
بهبودی
دکتر مویدفر در مقاله درمان کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانوی پا(ACL و PCL) با ورزش و جراحی بیان میکنند، افرادی که به پارگی رباط زانو دچار شدهاند در درجه اول باید متد (R.I.C.E) را اجرا کنند. آنها باید به دقت دستورات و توصیههای پزشک یا فیزیوتراپیست خود را دنبال کنند و در صورتی که پزشک یا فیزیوتراپیست وارد کردن وزن بر زانو را ممنوع یا محدود کرده است، طبق دستور او از عصا یا بریس استفاده کنند.
این بیماران باید داروهای مسکن و ضدالتهاب تجویز شده را طبق دستور فوق تخصص جراحی زانو مصرف کنند و از انجام دادن فعالیتهایی که موجب درد زانو میشود خودداری کنند. درمان کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانوی پا(ACL ,PCL) با ورزش وجراحی
بازتاب: بهترین متخصص و دکتر ارتوپد - جراح ارتوپد و فوق تخصص زانو در اصفهان:دکتر مهدی مؤیدفر
سلام آقای دکتر فرزند من دچار پارگی رباط صلیبی قدامی زانوی راست شده ، با توجه به اینکه 15 سال کامل ندارد آیا عمل جراحی در زمانی که از صفحه رشد وی مقدار کمی باقی مانده است صحیح است ؟ متشکرم
سلام جناب دکتر خوب هستین من ورزشکار هستم و 19 ساامه و داخل مسابقه بسکتبال acl ام پاره شد و مینیسک هام میخام ببینم کی میتونم به بدنسازی برگردم و کی به ورزش بسکتبال الان حدود 18 روه عمل کردم و چه موقع باید عصا را بردارم
با سلام و خسته نباشید خدمت جناب دکتر ممنون از مطالب خوبی که در سایت گذاشتید راستش آقای دکتر من تقریبا یک سال و نیم پیش در حین والیبال زانوی پای راستم پیچ خورد و دچار پارگی رباط شد و تا چند روز پیش نمیدونستم که رباط صلیبی و منیکس پام آسیب دیده ولی ام آر آی که گرفتم مشخص شد و گریدش هم 3 بود. میخواستم بدونم که من میتونم بدون هزینه وسایل و تجهزات پزشکی عمل کنم در ضمن بیمه تکمیلی هم دارم.
منتظر جوابتون میمونم
خدانگهدار.
سلام وقت بخیر جناب آقای دکتر مویدفر
بنده از بیماران شما هستم که طبق عکس ها و تشخیص شما دچار پارگی رباط صلیبی Acl هستم سوال من این است که این پارگی متعلق به سالها پیش (۲۷سال پیش)است اکنون برای عمل زانو مشکلی ایجاد نمی شود ؟
همچنین شیوه شما در عمل زانو به چه صورتی میباشد؟
سلام اقای دکتر خسته نباشید
ببخشید کسی که یک بار عمل رباط صلیبی انجام داده و حالا دوباره پاره شده شما توصیه میکنید رباط از مرده بخریم یا مصنوعی میزارید ۱۷سالمه
با سلام خدمت جناب آقای دکتر
بنده سال۹۹برج ۵ در فوتبال ضربه به زانو راست وارد شد و صدای پاپ در گوشم آمد.پایم تا۷روز ورم کرد وفقط روز دوم یکبار خالی کردوزمین خوردم.
ازسال قبل تا حال دوبار MRI انجام داده ام دکتر گفته aclپاره است ولی درمعاینات گفتند ۳۰ درصد رباط سالم است واگر خالی میکند و اذیت میشوید نیازبه عمل دارد.
از سال۹۹ تا کنون فوتبال بازی نکرده ام وتمام امور روزانه زندگی را انجام میدهم وازلحاظ حرکات زانو .نشستن.خم و راست.چهار زانو ودو زانو وحتی دویدن ملایم هیچ مشکل و دردی ندارم و پایم فقط یک روز بعد از ضربه خالی کرد و تا کنون مشکلی نداشته ام.
لذا باتوجه به اینکه بنده۳۸سال دارم و دوستدار فوتبال و ورزش می باشم
خوشحال می شوم بنده را راهنمایی بفرمائید.
سلام آقای دکتر من پارگی مینیسک درجه دو و پارگی جزعی رباط صلیبی دارم باید چکار کنم
با در دست داشتن مدارک پاراکیلینکی برای رزرو نوبت اقدام فرمائید جهت مشاوره